Estetické principy francouzské formální zahrady - Jedličková, Simeona, 1985- (2017)
Disertační práce Estetické principy francouzské formální zahrady analyzuje tři významné prameny teorie zahradní architektury ze sedmnáctého a osmnáctého století. Cílem práce je nalézt v těchto textech relevantní pasáže, které potvrzují působení klasických estetických principů ve francouzské formální zahradě. Tyto principy dělí na ty, které se projevují přímo ve tvorbě francouzských formálních zahrad (kompozice, perspektiva, proporce, symetrie, rozmanitost, harmonie a unitas multiplex), a na principy, které odrážejí vztah teorie a estetické povahy zahrady (vhodnost, užitečnost, rozum, příroda a krása)