Sexual conflict in arachnids - Sentenská, Lenka; Pekár, Stano, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2017)
Sexuální konflikt vychází z rozdílných zájmů samce a samice a můžeme se s ním setkat u všech pohlavně se množících organismů. U těch masožravých pak často bývá velmi intenzívní, neboť každá interakce mezi samcem a samicí přináší nebezpečí, že místo ke kopulaci dojde k zabití jednoho z jedinců. Karnivorní pavoukovci, mezi které patří například pavouci či štíři, jsou dobře známí svými kanibalistickými tendencemi. V rámci pavoukovců se studium konfliktu mezi pohlavími soustředilo nejvíce na pavouky, a to nejen kvůli častému výskytu sexuálního kanibalismu, ale také kvůli unikátní stavbě pohlavních orgánů obou pohlaví. Ta v kombinaci s častou polyandrií dále posiluje konflikt mezi samcem a samicí ve formě kompetice spermií, které se samci snaží vyhnout či ji redukovat pomocí nejrůznějších taktik. U štírů se samice obvykle páří pouze jednou před tím, než vyprodukují potomstvo, nicméně i u nich se s konfliktem mezi pohlavími setkáváme.
Sexual conflict is pervasive in all sexually reproducing taxa and is especially intense in carnivorous species, because the interaction between males and females encompasses the danger of getting killed instead of mated. Carnivorous arachnids, such as spiders and scorpions, are notoriously known for their cannibalistic tendencies. Studies of the conflict between arachnid males and females focus mainly on spiders because of the frequent occurrence of sexual cannibalism and unique genital morphology of both sexes. The morphology, in combination with common polyandry, further promotes the sexual conflict in form of an intense sperm competition and male tactics to reduce or avoid it. Scorpion females usually mate only once per litter, but the conflict between sexes is also intense, as females can be very aggressive, and so males engage in complicated mating dances including various components considered to reduce female aggression and elicit her cooperation.
Vedoucí práce: Stanislav Pekár
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: kanibalismus; morfologie živočichů; pavoukovci; pohlavní výběr; sexuální dimorfismus; animal morphology; arachnids; cannibalism; sexual dimorphism; sexual selection; disertace; dissertations