Sexual conflict in arachnids - Sentenská, Lenka (2017)
Sexuální konflikt vychází z rozdílných zájmů samce a samice a můžeme se s ním setkat u všech pohlavně se množících organismů. U těch masožravých pak často bývá velmi intenzívní, neboť každá interakce mezi samcem a samicí přináší nebezpečí, že místo ke kopulaci dojde k zabití jednoho z jedinců. Karnivorní pavoukovci, mezi které patří například pavouci či štíři, jsou dobře známí svými kanibalistickými tendencemi. V rámci pavoukovců se studium konfliktu mezi pohlavími soustředilo nejvíce na pavouky, a to nejen kvůli častému výskytu sexuálního kanibalismu, ale také kvůli unikátní stavbě pohlavních orgánů obou pohlaví. Ta v kombinaci s častou polyandrií dále posiluje konflikt mezi samcem a samicí ve formě kompetice spermií, které se samci snaží vyhnout či ji redukovat pomocí nejrůznějších taktik. U štírů se samice obvykle páří pouze jednou před tím, než vyprodukují potomstvo, nicméně i u nich se s konfliktem mezi pohlavími setkáváme.