Crossroads of genetics and epigenetics : nucleosome assembly and chromosome integrity - Jaške, Karin, 1984- (2017)
Genetika s epigenetikou se protínají v momentě realizace informace obsažené v genomu. Exprese a opravy DNA jsou determinovány nukleoproteinovou strukturou chromatinu. Sestavování nukleozomů jako základních podjednotek chromatinu je v eukaryotických organismech zajištěno specifickými komplexy proteinů, mezi které patří Chromatin Assembly Factor 1 (CAF1) hrající klíčovou roli v nakládání histonů na vlákno DNA. Disertační práce je součástí probíhajícího výzkumu mutantních rostlin A. thaliana deficientních v tomto faktoru, u kterých došlo ke ztrátě specifických repetitivních sekvencí. Cílem výzkumu bylo objasnit mechanismus, kterým k těmto selektivním změnám dochází. Za tímto účelem byly vytvořeny dvojité mutanty rostlin A. thaliana s nefunkčním genem CAF1 a nefunčním genem kódujícím proteinovou podjednotku telomerázy nebo nukleolin. U těchto rostlin byla analyzována stabilita telomer a počet kopií genů kódujících ribosomální RNA. Naše analýzy přinesly zajímavá zjištění, na základě ...