Evoluční aspekty horizontálního genového přenosu u rostlin - Kováčová, Viera (2017)
V tejto dizertačnej práci se venujeme horizontálnemu génovému prenosu génu kódujúceho mikimopínsyntázu (mis gén) z donora Agrobacterium rhizogenes na recipientov - druhy vrámci rastlinných rodov Linaria a Nicotiana. mis gén je súčasťou prenášanej časti plazmidu T-DNA, ktorý sa nachádza v patogénnych a symbiotických kmeňoch Agrobacteria, jeho úlohou je syntetizovať agrobacterium-špecifické nutrienty (mikimopíny) v bunkách hostiteľa. Prostredníctvom in silico analýz sekvencií mis génov, získaných z databáz i izolovaných v laboratóriu, sme ukázali tri možné osudy vývoja novonadobudnutého mis génu rastlinnými recipientami. V prípade rodu Linaria mis gén krátko po začlenení začal degenerovať a vývíja sa pod neutrálnymi selekčnými tlakmi. Situáciu v druhoch rodu Nicotiana je iná. N. glauca má zachovaný čítací rámec, mis gén je naďalej transkripčne aktívny a pôsobia naň silné selekčné tlaky. Táto situácia značí prospešný charakter zisku bakteriálneho mis génu a jeho domestikáciu či neofunkcio