Proteins involved in initiation of meiotic DSB formation - Aithal, Rakesh; Krejčí, Lumír, 1972-; Masarykova univerzita. Národní centrum pro výzkum biomolekul (2017)
V průběhu meiotické rekombinace dochází za pomoci evolučně konzervovaného proteinu Spo11 k samovolnému vzniku dvouřetězcových zlomů (DSBs) a k jejich následné opravě zahrnující překřížení homologních chromozómů. Neschopnost tvorby DSBs se chromozómy mohou náhodně segregovat, což může vést ke smrti dceřinných buněk. Ke správné tvorbě zlomů je nezbytná aktivita Spo11 a několika proteinů, nicméně mechanismus jejich akce však doposud zůstává nejasný. Biochemické studie proteinů podílejících se na tvorbě DSBs a popsání mechanismu, jak spolu interagují, by tak mohlo výrazně pomoci k obecnému porozumění procesu iniciace meiotické rekombinace. Cílem této práce je proto blíže charakterizovat klíčové proteiny podílející se na vzniku dvouřetězcových zlomů v průběhu meiotické rekombinace.
Meiotic recombination events encompass the formation of self-inflicted DNA double stranded breaks (DSBs), catalyzed by the evolutionarily conserved Spo11 protein and the subsequent repair of the DSBs, ensuring that there is at least one DNA crossover (CO) event per chromosome pair. Failure to form DSB results in chromosome missegregation and loss of spore viability. Spo11 and multiple protein factors are essential for DSB formation, but their mechanism of action as well as regulation is still unclear. Biochemical characterization of the DSB promoting factors and revealing their individual interactions in DSB formation could significantly increase our knowledge about the mechanism of meiotic recombination initiation. This thesis focuses on protein factors and interactions essential for meiotic DSB formation.
Vedoucí práce: Lumír Krejčí
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: dvouřetězcové zlomy DNA; homologní rekombinace; meióza; DNA Breaks, Double-Stranded; Homologous Recombination; Meiosis; disertace; dissertations