Proteins involved in initiation of meiotic DSB formation - Aithal, Rakesh (2017)
V průběhu meiotické rekombinace dochází za pomoci evolučně konzervovaného proteinu Spo11 k samovolnému vzniku dvouřetězcových zlomů (DSBs) a k jejich následné opravě zahrnující překřížení homologních chromozómů. Neschopnost tvorby DSBs se chromozómy mohou náhodně segregovat, což může vést ke smrti dceřinných buněk. Ke správné tvorbě zlomů je nezbytná aktivita Spo11 a několika proteinů, nicméně mechanismus jejich akce však doposud zůstává nejasný. Biochemické studie proteinů podílejících se na tvorbě DSBs a popsání mechanismu, jak spolu interagují, by tak mohlo výrazně pomoci k obecnému porozumění procesu iniciace meiotické rekombinace. Cílem této práce je proto blíže charakterizovat klíčové proteiny podílející se na vzniku dvouřetězcových zlomů v průběhu meiotické rekombinace.