Sledování autoimunitních fenoménů při protivirové léčbě chronických virových hepatitid - Orságová, Irena (2017)
Cíl práce: Stanovit výskyt tyreopatií, některých autoprotilátek a parametrů humorální imunity a manifestaci autoimunitních onemocnění u pacientů s chronickými hepatitidami B a C (VHB, VHC) léčených interferonem (IFN). Soubor pacientů a metody: Na klinice infekčního lékařství bylo v letech 1992-2015 léčeno konvenčním nebo pegylovaným IFN 334 pacientů (198 mužů, 136 žen), z nichž 49 mělo VHB a 285 VHC. V průběhu protivirové léčby byly před, během a po léčbě IFN vyšetřeny hladiny thyreostimulačního hormonu (TSH), trijódthyroninu (T3), thyroxinu (T4), protilátky proti štítné žláze: proti thyreoglobulinu (anti-TBG) a mikrosomální frakci štítné žlázy (anti-TPO), protilátky užívané k diagnostice autoimunitní hepatitidy (AIH), a to protilátky antinukleární (ANA), antimitochondriální (AMA), proti hladkému svalu (SMA), proti mikrosomům jater a ledviny (anti-LKM-1), dále protilátky proti dvouvláknové DNA (anti-ds-DNA), proti granulocytům (ANCA), proti deoxy-ribonukleoproteinu (anti-DNP) nebo anti-nukleozómy, RF a CIK.