Funkční analýza mutací zodpovědných za vznik primárních imunodeficiencí - Grodecká, Lucie (2016)
Úvod Genetické varianty mohou být neškodné i škodlivé, přičemž ty škodlivé často podmiňují závažná lidská onemocnění včetně primárních imunodeficiencí (PID). Rozpoznání škodlivých variant není vždy jednoduchou záležitostí, protože řada z nich neovlivňuje přímo funkční produkt genu (například kódující sekvenci proteinu), ale spíše nepřímo narušuje regulaci exprese. Nejčastějším typem takových „regulačních“ defektů vedoucích k onemocněním člověka jsou poruchy sestřihu pre-mRNA. I tyto aberace však zůstávají často nerozpoznané, zřejmě proto, že regulátory sestřihu mívají velmi degenerované sekvence vyskytující se po celé délce genu. I v případě, že jsou varianty vedoucí k poruchám sestřihu rozpoznány, posouzení jejich vlivu na finální podobu sestřihu a tedy na funkci produktu genu není triviální. Tato práce zkoumá prevalenci mutací ovlivňujících sestřih pre-mRNA u genů spojených se vznikem PID a u několika dalších genů. Dále prozkoumává možnosti rozpoznání těchto mutací a odhadu jejich vlivu na výslednou podobu sestřihu.