Monitorování průběhu terapie tyrozinkinázovými inhibitory u pacientů s chronickou myeloidní leukémií se zaměřením na molekulární podstatu vzniku primární a sekundární rezistence - Jurček, Tomáš (2016)
Tyrozinkinázové inhibitory (TKI) s výraznou účinností proti onkoproteinu Bcr-Abl1 umožnily značný posun v úspěšnosti léčby pacientů s chronickou myeloidní leukémií (CML) a významně zlepšily jejich prognózu. Monitorování průběhu terapie TKI je důležitou součástí léčebné strategie CML. Aplikace TKI v klinické praxi s sebou přinesla řadu nesporných výhod, ale i přes vysokou efektivitu léčby dochází u některých pacientů k selhání terapie díky vzniku rezistence. Mechanismy vedoucí k rezistenci nejsou však zcela objasněné, a proto je jejich studium významným bodem ve výzkumu CML. Cílem disertační práce bylo zhodnotit použití molekulárně-genetických metod pro monitorování průběhu terapie TKI u pacientů s CML se zaměřením na molekulární podstatu primární a zvláště sekundární rezistence, která zahrnuje zejména analýzy mutací v BCR-ABL1 kinázové doméně (KD).