Význam vitaminu D u onkologicky nemocných dětí - Drábová, Klára (2016)
Význam vitaminu D u onkologicky nemocných dětí Úvod: Nedostatek vitaminu D je známý rizikový faktor pro vznik různých onemocnění včetně malignit. Účelem teoretické části této práce je shrnout některé poznatky o metabolismu vitaminu D s ohledem na patofyziologii nádorových onemocnění. Účelem praktické části bylo nalézt možné souvislosti mezi vitaminem D a jeho metabolismem ve vztahu k nádorovým onemocněním dětského věku. Metody: 1) Mezi lety 2010 a 2013 jsme vyšetřili sérové hladiny 25-OH vitaminu D3 a 1,25-(OH)2 vitaminu D3 celkem u 347 dětí metodou ELISA, z této skupiny bylo 241 pacientů s onkologickou diagnózou léčených v tomto období na Klinice dětské onkologie FN Brno, a 106 pacientů bez prokázaného maligního onemocnění = kontrolní skupina. 2) U 201 pacientů, u kterých byl znám vitamin D status, jsme vyšetřili 4 polymorfismy pro VDR - Fok1, Bsm1, Apa1, Taq1. Použili jsme metodu PCR a RFLP. 3) Vyšetřili jsme expresi VDR v nádorových buňkách u 53 pacientů s různými typy onemocnění.