Vybrané patofyziologické aspekty poruch glukózové tolerance v těhotenství a po porodu - Bartáková, Vendula (2017)
Úvod Gestační diabetes (GDM) je jednou z nejčastěji se vyskytujících komplikací těhotenství. Ženy s GDM mají nejen vyšší frekvenci porodnických komplikací ale také vyšší riziko vzniku diabetu po porodu či kdykoliv v pozdějším věku. Dizertační práce se zaměřuje na (i) studium možnosti identifikace rizikových faktorů/markerů přispívajících k vzniku a přetrvání porušené glukózové tolerance či diabetu u žen s anamnézou GDM v období po porodu a (ii) objasnění příp. etiopatogenetické heterogenity GDM přispívající k různému postpartum vývoji glukózové tolerance. Metody Metodologicky bylo využito následujících přístupů: retrospektivní cross-sectional „single-centre“ epidemiologické analýzy dat nemocničního informačního systému, regresního modelování s využitím parametrů glukózového metabolizmu z období 2. trimestru a postpartum u kohorty pacientek, které absolvovaly kompletní gestační a poporodní screening („single-centre“) a studií typu „případy-kontroly“ s event. „nested“ analýzami podskupiny GDM s ohledem na postpartum metabolický stav.