Kolize zásady smluvní volnosti a zásady rovného zacházení v pracovním právu - Šmíd, Martin (2017)
Tématem práce jsou dvě ze základních zásad pracovního práva, a to zásada smluvní volnosti a zásada rovného zacházení. Práce analyzuje jejich vzájemný střet a ovlivňování, přičemž nastiňuje teoretické přístupy, které lze pro řešení jejich kolize použít, kterými jsou zejména ekvita, proporcionalita a flexikurita. Cílem práce je na základě exegeze aktuální pracovněprávní legislativy a analýzy dalších souvislostí identifikovat, analyzovat a následně shrnout ty instituty a situace pracovního práva, u nichž se obě zásady ocitají v rozporu, včetně analýzy možných řešení. V návaznosti na tuto analýzu se práce zabývá úvahami de lege ferenda.