Studium nových proteinů v metabolismu lipidů a jejich klinického významu u pacientů s metabolickým syndromem - Chalupová, Lenka, 1983- (2017)
Metabolický syndrom je multifaktoriální onemocnění, jehož všechny složky mají pravděpodobně komplexní společnou patogenezi, avšak bez zřetelného vymezení příčin a následků. Hlavním důsledkem tohoto onemocnění a příčinou úmrtí je ateroskleróza. Klíčovou úlohu v etiologii metabolického syndromu mají proteiny, které jsou exprimovány v tukové tkáni. Complement C1q tumor necrosis factor - related protein 1 (CTRP1), nedávno identifikovaný adipokin, stimuluje produkci aldosteronu. Obezita a metabolický syndrom jsou často spojeny se zvýšenou hladinou aldosteronu. Z tohoto důvodu bylo zajímavé sledovat, zda sekrece CTRP1 v lidském séru je spojena s obezitou stejně jako s vysokým krevním tlakem. Cílem práce byl vývoj původní enzymové imunoanalytické metody (ELISA), která umožňuje kvantitativní stanovení CTRP1 v séru s následnou klinickou validací na souboru pacientů s a bez metabolického syndromu. Korelační analýzy ukázaly, že sérum CTRP1 u zdravých jedinců nekorelují s BMI, leptinem, triglyceri