Structural studies of regulatory protein domains involved in eukaryotic transcription - Jasnovidova, Olga (2017)
RNA polymeráza II (RNAPII) je eukaryotický multidoménový enzym zodpovědný za transkripci genů kódujících a nekódujících proteiny. Jednou z domén RNAPII je flexibilní C-terminální doména (CTD), jež slouží k interakci se specifickými proteinovými faktory, které regulují transkripci. CTD se skládá z tandemových opakování konsenzuální sekvence tyrozin1-serine2-prolin3-threonin4-serine5- prolin6-serin7 (Y1S2P3T4S5P6S7). CTD je dynamickým způsobem post-translačně modifikována, čímž získává charakteristické interakční značky. Tyto značky jsou následně rozpoznávány specifickými faktory v souvislosti s fází transkripčního cyklu. Pochopení detailů, které určují interakce s CTD na molekulární úrovni je klíčové pro rozluštění funkce hustého regulačního systému při kontrole genové exprese. Předkládaná disertační práce je uvedena teoretickým přehledem struktury RNAPII a dosavadním mechanistickém poznání vlivu RNAPII na transkripční procesy. Úvod je doplněn shrnutím strukturních studií interakce ...