Interkulturní rozdíly ve zrakovém vnímání - Čeněk, Jiří, 1984- (2015)
Tato práce se zabývá teoretickými konstrukty individualismu/kolektivismu (Triandis, 1996) a analytickým/holistickým vnímáním (Nisbett & Masuda, 2003) a jejich vzájemným vztahem. Ve studii byla k měření individualismu/kolektivismu použita Bartošova (2010) mutace škály INDCOL, k měření kognitivního stylu byly administrovány celkem tři metody - metoda FLT (Kitayama et al., 2003), úloha CBS zjišťující schopnost detekce změn (Masuda & Nisbett, 2006) a úloha FAB založená na manipulaci s fokálním objektem a pozadím (Masuda & Nisbett, 2001). Testová baterie byla administrována na vzorku Čechů a českých Vietnamců (N = 92), metody FLT a FAB byly navíc v dílčím výzkumu administrovány na vzorku čínských respondentů (N = 47). Češi a čeští Vietnamci se statisticky významně liší ve třech ze čtyř subškál dotazníku INDCOL a lze říci, že čeští Vietnamci se považují za relativně více orientované na spolupráci, na plnění povinností a závazků a zároveň se považují za relativně více jedinečné a nezávislé. V