Procesní legitimace v civilním sporném řízení - Coufalík, Petr, 1989- (2016)
Tato rigorózní práce se zabývá problematikou procesní legitimace, která úzce souvisí s institutem věcné legitimace, institut procesní legitimace totiž umožňuje vyhovět žalobě i v situaci, kdy v řízení nevystupuje hmotněprávně oprávněný či hmotněprávně povinný, což by za normální situace vedlo k zamítnutí žaloby pro nedostatek věcné legitimace. V první části se autor se zabývá otázkou formálního vymezení účastenství, věcnou legi-timací a nezbytností existence procesní legitimace pro tuzemský civilní proces. Dále autor po-pisuje současný stav české nauky, srovnává tuzemskou koncepci procesní legitimace s německou koncepcí procesního postavení a snaží se procesní legitimaci doktrinálně vymezit. Autor se dále zabývá problematickými oblastmi s procesní legitimací souvisejícími, zejména otázkou přípustnosti, otázkou pramenů procesní legitimace, otázkou překážky litispendence a otázkou účinků soudního rozhodnutí na skutečného nositele subjektivního hmotného práva či hmotněprávní povinnosti.