Právní jednání a jeho neplatnost - Karchňáková, Hana (2017)
Rigorózní práce se zabývá právním jednáním a jeho základní vadou v podobě neplatnosti. Úvodní část práce je věnována vymezení právního jednání prostřednictvím podrobného rozboru jeho jednotlivých pojmových znaků. Věnuji se také tomu, co se právním jednáním pouze zdá býti, tedy nicotnému právnímu jednání a důvodům, které k němu vedou. Ve druhé, obsáhlejší části práce se zaměřuji na neplatnost právního jednání, kdy vymezuji druhy neplatnosti a jejich odlišnosti a následně se zabývám důvody, které neplatnost právního jednání způsobují. Tyto jsou v práci rozděleny do tří skupin, a to na vady obsahu a účelu právního jednání, vady vůle a vady formy právního jednání, přičemž největší prostor je věnován první skupině případů, kde se zabývám rozporem právního jednání se zákonem a dobrými mravy. Cílem je v každém případě určit, kdy vede určitá vada k neplatnosti a jaká je povaha této neplatnosti. Těžištěm práce je právní regulace zařazená v zákoně č. 89/2012 Sb., občanském zákoníku, avšak nemalý prostor je věnován i komparaci se zákonem č. 40/1964 Sb., občanským zákoníkem, ve znění pozdějších předpisů.