Měšťané a výtvarné umění ve vrchnostenských městech na počátku raného novověku. Případ Telče a Slavonic v 16. století - Míchalová, Zdeňka, 1984- (2016)
Disertační práce je věnována vztahu měšťanů k umění v malých vrchnostenských městech na počátku raného novověku. Na příkladu Telče a Slavonic v období 16. století jsou ukázány typické umělecké zakázky, za nimiž stáli jednotliví měšťané, cechy nebo městské rady reprezentující celou městkou obec. Úvodní kapitola zasazuje zkoumaný problém do širšího historiografického kontextu a otevírá otázku, jakou roli měli měšťané v uměleckém provozu. Z rozboru situace vyplývá, že aktivity vedoucí ke vzniku díla v prostředí měst nelze jednoduše shrnout pod pojmy jako „mecenát“ či „patronát“, protože nepostihují zdaleka všechny aspekty složité problematiky. Následují tři mikrohistoricky zaměřené části, v nichž je nejdříve analyzována společenská struktura měst a urbanismus; dále jednotlivé typy měšťanských a městských uměleckých zakázek; a nakonec role uměleckých děl v komplikované náboženské situaci. Závěrečná kapitola je věnována umělcům, kteří v městech pracovali, a stylové stránce uměleckých děl vy