Charakterizace kmenů Escherichia coli izolovaných z extraintestinálních infekcí - Šišková, Petra; Woznicová, Vladana, 1965-; Masarykova univerzita. Mikrobiologický ústav (2016)
Escherichia coli je významným původcem extraintestinálních infekcí. Extraintestinální izoláty se od střevních odlišují např. ve výskytu faktorů virulence. V současnosti je velmi diskutována problematika rezistentních kmenů. U E. coli se nejčastěji vyskytuje produkce širokospektrých beta-laktamáz (ESBL). Celkem bylo srovnáváno 560 E. coli izolovaných z krve, moči a stolice. Močové izoláty se dělily do dvou skupin na základě schopnosti produkovat ESBL. U všech izolátů byl stanoven biochemický profil, schopnost hemolýzy, přítomnost antigenu O25 a citlivost k ciprofloxacinu, gentamicinu a ertapenemu. Dále byla u náhodně vybraných izolátů z různých tělních prostředí (29 z každé skupiny) testována schopnost tvorby biofilmu a vliv přídavku sacharidu do média nebo změny pH média na tvorbu biofilmu. Extraintestinální izoláty E. coli se od střevních escherichií lišily schopností metabolizovat některé substráty. Izoláty z krve byly častěji arginin-pozitivní. Extraintestinální izoláty méně využívaly melibiózu, rafinózu a sacharózu.
Escherichia coli belong to important agents causing extraintestinal infections. The differences among extraintestinal and intestinal isolates are known, e.g. the virulence factors presence. Antimicrobial resistance is one of the most discussed current medical topics. The most common causes of E. coli resistance are Extended Spectrum beta-lactamases (ESBL) Producers. A total of 560 E. coli urine, blood and stool isolates were tested. E. coli obtained from urine were divided according to the ability to produce ESBL. Biochemical profile, haemolytic ability, the O25 antigen presence and susceptibility to ciprofloxacin, gentamicin and ertapenem were tested for each E. coli. The ability to form biofilm, the influence of saccharide addition to brain heart infusion (BHI), and the pH change were tested for randomly selected isolates (29 from each body environment) to establish the effect on biofilm formation. Extraintestinal E. coli differed from intestinal isolates in metabolic abilities.
Vedoucí práce: Vladana Woznicová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: antigeny; Escherichia coli -- izolace a purifikace; extraintestinální patogenní Escherichia coli; hemolýza; Antigens; Escherichia coli; Extraintestinal Pathogenic Escherichia coli; Hemolysis; disertace; dissertations