Candida dubliniensis, možnosti diagnostiky a její klinický význam - Mahelová, Martina (2016)
První izoláty Candida dubliniensis byly vyčleněny z druhu C. albicans a popsány jako nový samostatný druh v roce 1995. Nejčastěji bývá tato kvasinka spojována s případy orálních kandidóz. Nicméně, byly popsány případy invazivních infekcí způsobených C. dubliniensis. Také u ní bývá popisován vyšší potenciál rozvinutí rezistence k flukonazolu a jiným azolovým preparátům. Bylo získáno celkem 237 izolátů C. dubliniensis. Nejčastějším klinickým materiálem se záchytem C. dubliniensis byly dýchací cesty, dále byla kvasinka nalezena ve výtěrech z rekta, moče, krve či CŽK. C. dubliniensis se ukázala jako výborný producent hemolyzinů. V produkci proteináz, biofilmu a fosfolipáz byla úspěšnější C. albicans. Byla optimalizována metoda pulzní gelové elektroforézy pro C. dubliniensis a typizováno 86 izolátů, které byly podobné na hladině 69,6 % a rozděleny do 7 klastrů. Výsledky práce rozšiřují doposud známá fakta o výskytu, divergenci a virulenci C. dubliniensis.