Běžná mluva nejmladší generace v západočeském pohraničí - Nová, Jana, 1984- (2016)
Práce se zabývá hláskoslovnými, tvaroslovnými a lexikálními jevy v běžné mluvě mládeže v západočeském pohraničí. Popis je založen na jazykovém materiálu získaném vlastním výzkumem v 16 pohraničních městech s využitím písemných dotazníků a nahrávek mluvených projevů. Jednotlivé jazykové prvky jsou charakterizovány s ohledem na jejich příslušnost k spisovné češtině, dialektům češtiny, popř. nestrukturním útvarům (slangy, argoty). Výskyt vybraných hláskoslovných a tvaroslovných prvků je srovnáván s dřívějšími popisy mluvy mládeže v různých českých regionech. Popis lexika je doplněn slovníkem vybraných lexikálních prvků. Pro poznání struktury dat a vlivu vybraných mimojazykových faktorů na mluvu mládeže je použita gradientová analýza