Es war schmerzlich, mein Zuhause zu verlassen - literarische Auseinandersetzung mit Kindheitserinnerungen der Autorinnen G. Pausewang, I. Heyne und A. Schwarz in ihren Jugendromanen und Applikation einer Lektüre im Unterricht - Kubátová, Milena (2016)
Disertační práce s názvem „Es war schmerzlich, mein Zuhause zu verlassen“ (Bylo bolestivé, opustit svůj domov) se zabývá literárním dílem třech německých spisovatelek, které se narodily na území Sudet před koncem druhé světové války. Pro práci byly vybrány tři romány z německé literatury pro děti a mládež - Gewitterblumen od Isolde Heyne, Fern von der Rosinkawiese od Gudrun Pausewang a Wir werden uns wiederfinden od Annelies Schwarz. Pozornost je zaměřena na ztvárnění emocionálních vzpomínek na dětství. Prožitky se odlišují v závislosti na věkové hranici hlavních postav. Ve všech románech se autorky vyrovnávají se ztrátou domova v roce 1945, tj. v době, kdy byly ještě dětmi. Práce nabízí srovnání literárního zpracování vzpomínek na dětství, které bylo ovlivněno válkou, psychickou zátěží a dalšími zážitky. Následně se práce zabývá využitím tvořivých a produktivně orientovaných vyučovacích metod v rámci textové analýzy knihy Wir werden uns wiederfinden od Annelies Schwarz. Součástí prác