Stav zubního zdraví u dětí ve vztahu k životosprávě - mezinárodní srovnání - Salah, Nabil, 1967- (2016)
Úvod. Zubní kaz je nejrozšířenější chorobou multifaktoriálního původu. Vede kXdestrukci zubu, bolesti, až ztrátě zubu. Následky jsou nejen místní, ale i celkové. Cílem studie bylo porovnat stav zubního zdraví dětí žijících vXgeograficky, ekonomicky a kulturně rozdílných zemích - středně ekonomicky vyspělé České republice (ČR) a rozvojové zemi - Jemenu (YE). Soubor a metodika. Bylo vyšetřeno 875 dětí (věk 5 - 15 let). Děti byly rozděleny do 4 věkových skupin a dle pohlaví. Pro výpočet u dočasného chrupu byly použity indexy kpe a restorativní index ri % a u trvalého chrupu indexy KPE a RI %. Ke statistickému vyhodnocení byl použit software MedCal Software inc. Belgium. Statistické vyhodnocení bylo provedeno pomocí t-testu, Pearsonovy korelace, korelačního koeficientu (rho) sXintervalem spolehlivosti (95% CI), Spearmanův rank korelační koeficient sX96% CI. Jako statisticky významné byly považovány hodnoty p < 0,05. Výsledky. V průměrných hodnotách kpe a KPE/jedno dítě se většinou výstupy statisticky významně nelišily.