Stav zubního zdraví u dětí ve vztahu k životosprávě - mezinárodní srovnání /

Úvod. Zubní kaz je nejrozšířenější chorobou multifaktoriálního původu. Vede kXdestrukci zubu, bolesti, až ztrátě zubu. Následky jsou nejen místní, ale i celkové. Cílem studie bylo porovnat stav zubního zdraví dětí žijících vXgeograficky, ekonomicky a kulturně rozdílných zemích - středně ekonomicky v...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Salah, Nabil, 1967- (Dissertant)
Other Authors: Forejt, Martin, 1976- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2016
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/345528/lf_d/
Cover Image
LEADER 05398ctm a22007937i 4500
001 MUB01006385845
003 CZ BrMU
005 20200719215256.0
008 170224s2016 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2017-10-08 
035 |a (ISMU-VSKP)161608 
040 |a BOD114  |b cze  |e rda  |d BOD002 
072 7 |a 613  |x Hygiena. Lidské zdraví  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 613  |2 MRF 
080 |a 611.314  |2 MRF 
080 |a 316.346.32-053.2  |2 MRF 
100 1 |a Salah, Nabil,  |d 1967-  |7 xx0224990  |% UČO 345528  |4 dis 
242 1 4 |a The state of dental health of children in relation to their regimen - an international comparison  |y eng 
245 1 0 |a Stav zubního zdraví u dětí ve vztahu k životosprávě - mezinárodní srovnání /  |c Nabil Salah 
264 0 |c 2016 
300 |a 91 listů 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Martin Forejt 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016 
520 2 |a Úvod. Zubní kaz je nejrozšířenější chorobou multifaktoriálního původu. Vede kXdestrukci zubu, bolesti, až ztrátě zubu. Následky jsou nejen místní, ale i celkové. Cílem studie bylo porovnat stav zubního zdraví dětí žijících vXgeograficky, ekonomicky a kulturně rozdílných zemích - středně ekonomicky vyspělé České republice (ČR) a rozvojové zemi - Jemenu (YE). Soubor a metodika. Bylo vyšetřeno 875 dětí (věk 5 – 15 let). Děti byly rozděleny do 4 věkových skupin a dle pohlaví. Pro výpočet u dočasného chrupu byly použity indexy kpe a restorativní index ri % a u trvalého chrupu indexy KPE a RI %. Ke statistickému vyhodnocení byl použit software MedCal Software inc. Belgium. Statistické vyhodnocení bylo provedeno pomocí t-testu, Pearsonovy korelace, korelačního koeficientu (rho) sXintervalem spolehlivosti (95% CI), Spearmanův rank korelační koeficient sX96% CI. Jako statisticky významné byly považovány hodnoty p < 0,05. Výsledky. V průměrných hodnotách kpe a KPE/jedno dítě se většinou výstupy statisticky významně nelišily.  |% cze 
520 2 9 |a Introduction: Tooth decay is the most prevalent disease of multi factorial origin, which results to destruction of the tooth resulting in pain and tooth loss. Since the disease is almost entirely preventable and easily curable at the beginning, the extension of tooth decay reflects the level of population health literacy and accessibility of professional dental care. The aim of this study was to compare the quality of dental health of children living in geographically, economically and culturally very different countries: the economically medium developed country of Czech Republic (CR) and Yemen (YE), which is an underdeveloped country suffering from civil war since years. Material and methodos. The study by standard methods examined 875 children aged 5-15 years. For comparing the data between the two countries, the children were divided into four groups each representing both sexes (girls and boys). The calculated standard indexes: kpe and degree of dental treatment restorative index  |9 eng 
650 0 7 |a dental health  |2 eCZ-BrMU 
650 0 7 |a index kpe  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a index KPE  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a mléčné zuby  |7 ph217727  |2 czenas 
650 0 7 |a zubní kaz  |x prevence a kontrola  |2 czmesh 
650 0 7 |a zubní zdraví  |2 CZ-BrMU 
650 0 9 |a milk teeth  |2 eczenas 
650 0 2 |a Dental Caries 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie (čtyřleté)  |b Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie  |c LF D-HY4 HPLE (HPLE)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Forejt, Martin,  |d 1976-  |7 xx0031862  |% UČO 16739  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav podpory a ochrany zdraví  |7 mub20211111458  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/345528/lf_d/ 
CAT |c 20170224  |l MUB01  |h 0420 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170227  |l MUB01  |h 1404 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20170627  |l MUB01  |h 0905 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170801  |l MUB01  |h 1839 
CAT |c 20171008  |l MUB01  |h 0959 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171116  |l MUB01  |h 0734 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171116  |l MUB01  |h 0736 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180309  |l MUB01  |h 1652 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180814  |l MUB01  |h 1538 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181023  |l MUB01  |h 0812 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200304  |l MUB01  |h 0942 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200522  |l MUB01  |h 1112 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200616  |l MUB01  |h 2210 
CAT |a FUKSOVAX  |b 02  |c 20200719  |l MUB01  |h 2152 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200914  |l MUB01  |h 1457 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201013  |l MUB01  |h 1200 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210106  |l MUB01  |h 2342 
CAT |a VARTECKAX  |b 02  |c 20210422  |l MUB01  |h 0920 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20210422  |l MUB01  |h 0920 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20210423  |l MUB01  |h 2355 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1023 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2009 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1252 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2017-10-08 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-14714  |6 3147073409  |5 3147073409  |8 20170627  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20170627  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-14714  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD