Automatizace zpracování a analýzy fotometrických dat tranzitujících exoplanet z IČ přístroje HAWK-I observatoře ESO - Blažek, Martin (2017)
Diplomová práce má za cíl zabývat se tranzity a zákryty (okultacemi) exoplanety WASP-18b získaných na observatoři ESO Paranal přístrojem HAWK-I (High Acuity Wide-field K-band Imager). Hlavním úkolem je automatizace softwaru pro zpracovávání dat a pochopení systematických chyb, tak, aby byla získána co největší přesnost fotometrických měření. Výstupem softwaru bude světelná křivka systému v infračerveném oboru a následné modelování zákrytů pomocí MCMC (Markov-Chain-Monte-Carlo) kódu. Nejdůležitějším výsledkem práce je tedy vytvoření softwarového balíčku, který bude schopen zpracovat data od základní fotometrické redukce až k modelování tranzitu/zákrytu jakéhokoliv systému pro případná budoucí pozorování. Možnosti a vlastnosti softwaru budou předvedeny na skutečných fotometrických datech zákrytu WASP-18b.