Algoritmické rozhodování orgánů veřejné moci - Fialová, Eva, 1981- (2016)
Algoritmus nahrazuje činnosti, které byly dříve vykonávány člověkem. Jednou z těchto činností je i rozhodování na základě algoritmu. Algoritmické rozhodování je v současnosti využíváno i orgány veřejné moci. Důvodem využívání algoritmického rozhodování je nejen jeho rychlost, ale také důvěra v objektivitu. Domněnka, že algoritmické rozhodování je objektivní, se nezakládá na pravdě, neboť algoritmus rozhoduje je základě předem specifikovaných kritérií a hodnot. Tato kritéria a hodnoty jsou zvoleny člověkem, který může mezi předdefinovaná kritéria zařadit i kritéria, jež se shodují s jeho předsudky a předpojatostí. Neboť je však algoritmické rozhodování zdánlivě objektivní, nemusí být výše uvedená předpojatost zřejmá, jak orgánům veřejné moci, tak ani jednotlivcům, kteří jsou rozhodnutím dotčeni. Algoritmické rozhodování orgánů veřejné moci může zasáhnout do lidských práv, zejména do práva nebýt diskriminován, práva na spravedlivý proces, či do práva na ochranu soukromí.