Dělba moci a nezávislost justice - Hapla, Martin, 1988- (2017)
Hlavním tématem této práce je dělba moci a její vztah k nezávislosti justice. Ve svých prvních kapitolách si klade otázky, zda vůbec můžeme u dělby moci určit nějaký obsah, z něhož by vyplývaly konkrétní institucionální aplikace, zda není pouze vágním termínem, který je předmětem veskrze účelové argumentace. Stručně se věnuje jejímu historickému vývoji, účelu i legitimizačním aspektům. Autor dospívá k závěru, že je obtížně uchopitelným principem, jehož konkrétní provedení je spíše dílem nahodilostí společenského vývoje. Tato teze je posléze konfrontována i s ideou nezávislosti justice. Autor rozebírá její pojem, vazby na dělbu moci a důsledky, které mohou vyplynout z odhalení její neurčitosti.