CCD fotometrie otevřené hvězdokupy NGC 188 - Kuchař, Jan (2017)
V této bakalářské práci se věnujeme studiu otevřené hvězdokupy NGC~188. S pomocí dalekohledu observatoře Masarykovy univerzity na Kraví hoře jsme pořídili sérii snímků v několika fotometrických barvách. Po zpracování naměřených dat jsem vytvořil barevné diagramy, na základně kterých lze odhadnout vzdálenost nebo stáří hvězdokupy.