Plazmochemická modifikace práškových materiálů na bázi uhlíku - Polášková, Kateřina (2017)
Tato práce se věnuje studiu plazmochemické modifikace práškových materiálů na bázi uhlíku. Modifikace polyanilinového (PANI) prášku byla provedena depozicí tenké vrstvy cyklopropylaminového (CPA) polymeru s vysokou koncentrací aminových funkčních skupiny. Při redukci grafit oxidu (GiO) bylo Ar/H₂ plazma použito za účelem odstranění kyslíkových skupin ze struktury tohoto materiálu. Obě dvě modifikace byly prováděny za použití nízkotlakého kapacitně vázaného RF výboje pracujícím na frekvenci 13,56 MHz. Pro charakterizaci obou materiálů byla použita Ramanova spektroskopie a rentgenová fotoelektronová spektroskopie. V případě CPA vrstev byla navíc použita FTIR spektroskopie a elipsometrie, kdy výsledkem byla koncentrace a složení funkčních skupin vzorku. Naopak při analýze redukce GiO se směrodatnou ukázala TG-DSC analýza, pomocí které se dala určit míra objemové redukce materiálu.