Diverzita, evoluce a selekce u genů kódujících toll-like receptory TLR2 a TLR9 u čeledi Equidae - Paclíková, Hana (2017)
Toll- like receptory hrají důležitou roli ve vrozené imunitní odpovědi. Zatímco TLR2 interaguje extracelulárně s bakteriálními ligandy, TLR9 váže virové komponenty v endosomech. Kompletní kódující sekvence těchto genů nebyly dosud známy u jiných equidů než u koní. Hlavním cílem této studie stanovit sekvence 9 druhů z této čeledi, lokalizovat jejich mezidruhovou variabilitu a případné SNPs a srovnat sekvence s ostatními druhy prostřednictvím fylogenetických stromů. Primery byly designovány na základě známých koňských sekvencí a použity pro amplifikaci homologů u koní, oslů i zeber. Získané sekvence budou uloženy do databáze NCBI a využity pro další komplexní analýzy. Kódující sekvence TLR2 je dlouhá 2355 párů bází s jedním exonem a kóduje 785 aminokyselin. Bylo v ní lokalizováno 5 negativně selektovaných kodonů a 18 lokusů s mezidruhovou variabilitou. Kódující sekvence TLR9 je dlouhá 3096 párů bází a je složena ze dvou exonů, které kódují 1032 aminokyselin.