Steroidní hormony a sociální struktura : využití neinvazivního přístupu stanovení hladiny hormonů při studiu myši domácí v polopřirozených podmínkách a v behaviorálních experimentech - Pospíšilová, Iva (2017)
V rámci projektu zaměřeného na sledování dynamiky tvorby a vývoje sociální struktury u domácích myší v polopřirozených podmínkách byly porovnány hladiny metabolitů dvou klíčových hormonů, kortikosteronu a testosteronu, v trusu myší chovaných odděleně ve standardních laboratorních podmínkách i skupinově v polopřirozených chovech. Mým cílem bylo srovnat hladiny těchto hormonů mezi dvěma poddruhy, Mus musculus musculus a M. m. domesticus, i mezi pohlavími, posoudit případný vliv kontaktu se standardním oponentem i vliv vstupu do sociálního prostředí, zaznamenat dynamiku hladin obou hormonů během celého období experimentu v polopřirozených chovech a konečně zhodnotit jejich změnu po ukončení experimentu. Výsledky ukázaly, že samice mají obecně vyšší hladiny kortikosteronu než samci a že tento rozdíl je zvlášť patrný u M. m. domesticus. Co se týče testosteronu, potvrdila se jeho vyšší hladina u samců musculus, a to jak v izolaci, tak v sociálním prostředí arén.