Matematika neživotního pojištění: teorie a příklady - Truong, Mai Phuong (2017)
Cílem této diplomové práce je představit matematické techniky využívané v neživotním pojištění, a to nejen formou teorie, ale i formou řešených, případně neřešených příkladů opatřených výsledky. První kapitola obsahuje přehled diskrétních pravděpodobnostních rozdělení patřících do třídy rozdělení (a, b, 0). Jejím rozšířením získáme obecnější třídu rozdělení (a, b, 1). Druhá kapitola se věnuje diskrétním složeným rozdělením a seznamuje nás s Panjerovou rekurzí. Předmětem další kapitoly jsou směsi rozdělení. Stěžejní část práce tvoří čtvrtá a pátá kapitola zabývající se teorií rizika. Čtvrtá kapitola podrobně popisuje kolektivní model rizika, zahrnuje též aproximaci rozdělení škodního úhrnu a diskretizaci spojitého rozdělení výše pojistných nároků. Poslední kapitola studuje teorii ruinování a s ním související procesy, včetně složeného Poissonova procesu, jenž je základem Cramér-Lundbergova modelu.