Screening, diagnostika a léčba retinopatie nedonošených dětí - Timkovič, Juraj, 1981-; Autrata, Rudolf, 1961-; Masarykova univerzita. Dětská oční klinika (2016)
Úvod. Retinopatie nedonošených (ROP) je vazoproliferativní onemocnění postihující zejména předčasně narozené děti s nízkou porodní hmotností. Hlavními rizikovými faktory jsou stupeň nezralosti a nízká porodní hmotnost, predikující incidenci, průběh a prognózu ROP, nicméně na vzniku se může podílet řada dalších faktorů. Cíle. Prvním z cílů této práce byla identifikace rizikových faktorů a prozkoumaní jejích vztahů k vzniku a vývoji ROP. Dalším cílem bylo zhodnocení efektivity systému WinROP, vyvinutého pro včasnou detekci závažných forem ROP potenciálně vyžadujících léčbu. Posledním cílem bylo popsat na našem pracovišti zavedenou novou modifikovanou techniku léčby ROP pod vizuální kontrolou zobrazovacího systému RetCam 3 - kamerou asistovanou laserovou fotokoagulaci a kryoterapii sítnice (metoda CALCR). Metodika. Retrospektivně byla analyzována zdravotní dokumentace 445 dětí narozených před 32. gestačním týdnem ve Fakultní nemocnici v Ostravě v době od 1. 11. 2011 do 31. 10. 2014, které byly sledovány v rímci screeningu ROP.
Background. Retinopathy of prematurity (ROP) is a vasoproliferative disease affecting predominantly prematurely born, low birth-weight infants. These factors, i.e., the degree of prematurity and low birth weight, are considered the principal risk factors predicting the incidence, course and outlook of the disease. Multiple other factors may however also play a role. Purpose. The first aim of this Thesis was to identify various risk factors and to investigate their relation to the ROP development. The second aim was to evaluate the effectiveness of WinROP system - an online system developed for timely detection of serious forms of the disease that may require treatment. The last aim was to describe a novel modified technique used in our department, utilizing a RetCam 3 imaging system for ROP treatment - Camera-Assisted Laser photocoagulation and Cryotherapy of the Retina (CALCR) Methods. A retrospective analysis of documentation of 445 children born before week 32 of gestation in the University Hospital Ostrava from 1. 11. 2011 to 31. 10. 2014 included into our ROP screening program was performed.
Vedoucí práce: Rudolf Autrata
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: nedonošené děti; RetCam 3; retinopatie; WinROP; premature babies; retinopathy; disertace; dissertations