Screening, diagnostika a léčba retinopatie nedonošených dětí - Timkovič, Juraj, 1981- (2016)
Úvod. Retinopatie nedonošených (ROP) je vazoproliferativní onemocnění postihující zejména předčasně narozené děti s nízkou porodní hmotností. Hlavními rizikovými faktory jsou stupeň nezralosti a nízká porodní hmotnost, predikující incidenci, průběh a prognózu ROP, nicméně na vzniku se může podílet řada dalších faktorů. Cíle. Prvním z cílů této práce byla identifikace rizikových faktorů a prozkoumaní jejích vztahů k vzniku a vývoji ROP. Dalším cílem bylo zhodnocení efektivity systému WinROP, vyvinutého pro včasnou detekci závažných forem ROP potenciálně vyžadujících léčbu. Posledním cílem bylo popsat na našem pracovišti zavedenou novou modifikovanou techniku léčby ROP pod vizuální kontrolou zobrazovacího systému RetCam 3 - kamerou asistovanou laserovou fotokoagulaci a kryoterapii sítnice (metoda CALCR). Metodika. Retrospektivně byla analyzována zdravotní dokumentace 445 dětí narozených před 32. gestačním týdnem ve Fakultní nemocnici v Ostravě v době od 1. 11. 2011 do 31. 10. 2014, které byly sledovány v rímci screeningu ROP.