Léčba a prognóza relabované a refrakterní chronické lymfocytární leukemie - Panovská, Anna (2016)
Chronická lymfocytární leukemie (CLL) je nejčastější leukemií dospělých v západním světě a její klinický průběh je velmi heterogenní. Přibližně polovina pacientů nikdy nedospěje k zahájení terapie, na druhé straně lze definovat úzkou skupinu pacientů s velmi špatnou prognózou bez ohledu na opakované terapie. Základem terapie CLL je v současnosti chemoimunoterapie, jejíž typ volíme s ohledem na biologický stav pacienta, výsledky prognostických markerů a další faktory. V posledních letech, zejména u rizikových pacientů, roste význam nových molekul ovlivňujících signalizaci přes B buněčný receptor (BCR). I přes veškeré pokroky v terapii zůstává CLL, vyjma provedení alogenní transplantace krvetvorných buněk, nevyléčitelným onemocněním. Disertační práce je koncipována jako komentovaný soubor publikovaných prací, které se týkají epidemiologie, prognózy a léčebné strategie u rizikových pacientů s CLL. Získali jsme aktuální epidemiologická data českých CLL pacientů a dosud chybějící informace.