Prostorová aktivita kapra obecného v podmínkách rybničního chovu - Štarhová, Dagmar (2017)
Tato bakalářská práce se skládá ze dvou částí. První část je rešeršní a ve druhé jsou prezentovány výsledky práce v terénu. Rešeršní část shrnuje pohybovou aktivitu sladkovodních ryb mírného pásma. Její charakteristické rysy a změny s ohledem na různá roční období, denní dobu a působení ekologických faktorů. Samostatná kapitola je věnována kaprovi, kde je popsána jeho historie a rozšíření, rozmnožování, potravní nároky a prostorová aktivita. Cílem praktické části bylo vyhodnocení sezónní aktivity kaprů v závislosti na velikosti jednotlivých ryb (dvě velikostní kategorie), typu ošupení (lysec, šupináč), roční době a době krmení. Data získaná z dvouletého telemetrického sledování ukazují, že kapři po většinu roku využívají celou plochu rybníka. Bylo však zjištěno upřednostňování míst, kde je dodáváno doplňkové krmivo. Pouze v zimě vysoce omezují svoji aktivitu a seskupují se v jeho nejhlubší části.