Extramedulární relaps mnohočetného myelomu - Hejda, Michal; Ševčíková, Sabina, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Ve své bakalářské práci se věnuji extramedulárnímu relapsu mnohočetného myelomu. Zaměřuji se především na jeho srovnání s mnohočetným myelomem a teorie jeho vzniku. Mnohočetný myelom je hematoonkologické onemocnění plazmatických buněk. Extramedulární relaps je stav, při kterém dojde k rozšíření maligních plazmatických buněk z kostní dřeně a jejich usídlení v měkkých tkáních. Poznatky o extramedulárním relapsu umožňují pochopit jeho vznik a mohou napomoci k navržení lepších léčebných postupů.
In this thesis, I focus on the extramedullary relapse of multiple myeloma. I focus especially on its comparison with multiple myeloma and theories of its origin. Multiple myeloma is a hematooncological disease of plasma cells. Extramedullary relapse is a condition in which malignant plasma cells migrate from the bone marrow and settle in soft tissues. Knowledge about extramedullary relapse enables understanding of its origins and can help design better treatment approaches.
Vedoucí práce: Sabina Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: extrameulární relaps; karcinogeneze; maligní transformace; mnohočetný myelom; molekulární onkologie; nádorová biologie; nádorová cytogenetika; nádorové buňky; plazmatické buňky; cancer cells; cancer cytogenetics; carcinogenesis; Extramedullary relapse (EMR); malignant transformation; molecular oncology; cancer biology; Multiple Myeloma; Plasma Cells; bakalářské práce; bachelor's theses