Metody hodnocení biologických účinků vzdušných polutantů in vitro - Žáková, Anna (2017)
Vzdušné polutanty se v dnešní době stávají stále více diskutovaným tématem. Znečištění jak vnitřního tak vnějšího prostředí vzdušnými polutanty má dopad na milióny lidí po celém světě, neboť polutanty mohou zapříčiňovat řadu nemocí. V teoretické části je shrnuta řada metod, které lze při testování vzdušných polutantů využít. Zahrnuje hlavně in vitro metody na buněčných modelech, které mohou pomoct odhadnout toxicitu atmosférických polutantů. Tato práce je zaměřena zejména na pokročilé buněčné modely z různých druhů savčích a lidských buněk, jelikož škodlivost vzdušných polutantů nás zajímá asi nejvíce v souvislosti právě s lidským zdravím. Postupem času jsou vyvíjeny stále komplexnější buněčné modely a expoziční metody, které čím dál lépe napodobují in vivo prostředí. Jako příklad můžeme uvést metody 3D kultivace, kokultivace více buněčných typů dohromady nebo buněčné sféroidy, což jsou shluky buněk, které svým vzhledem a fyziologií připomínají in vivo tkáně.