Toxické účinky metabolitů patogenních mikroorganismů na populaci zvířat - Urbánek, Filip (2016)
Bakalářská práce shrnuje nejnovější poznatky o klíšťatech, jakožto nejdůležitějších vektorech mnoha patogenních agens v kontrastu se změnami abiotického prostředí. Dále se zabývá životními cykly, jak vektorů, tak patogenních mikroorganismů a jejich životní strategie uvnitř populací zvířat. Dále popisuje různé cesty přenosu a negativní patogenními účinky vybraných a méně popisovaných mikroorganismů z čeledí Anaplasmataceae a Babesiidae na populace zvířat.