Spotřebitelský úvěr a implementace směrnic na ochranu spotřebitele - Šťavíková Řezníčková, Iva, 1984- (2016)
V předkládané disertační práci autor prezentuje a analyzuje obecné zásady a povinnosti, které jsou spojeny s tematikou spotřebitelského úvěru. Čtenáři jsou nastíněny základní zásady, na kterých stojí ochrana spotřebitele. Vedle toho autor interpretuje informační povinnost, povinnost posoudit schopnost spotřebitele splácet úvěr a zásadu transparentnosti. Zvolené téma je zasazeno do kontextu směrnice 93/13. Autor hodnotí provedenou transpozici dotčených směrnic a uvádí argumenty svědčící o nenáležité implementaci jednotlivých směrnic. V konkrétnostech je pak věnován prostor otázce možnosti aplikovat test ne/přiměřenosti na smluvní ujednání o ceně.