Soukromoprávní nástroje ochrany životního prostředí - Adamová, Hana; Průchová, Ivana, 1955-; Masarykova univerzita. Katedra práva životního prostředí a pozemkového práva (2017)
Celospolečenský zájem na ochraně životního prostředí nachází svůj odraz především v oblasti veřejného práva, což však nevylučuje, aby byl zájem o dobrý stav životního prostředí, respektive některé z jeho složek, současně dán i na straně konkrétního jednotlivce. Tato práce se tedy zaměřuje na nalezení soukromoprávních nástrojů, jež má zainteresovaný subjekt k dispozici, chce-li se sám přičinit o to, aby si ostatní osoby počínaly způsobem prospívajícím jak jeho zájmům, tak životnímu prostředí, jakož i na zhodnocení jejich potenciálu být přínosem pro ochranu životního prostředí.
The general social interest in the environmental protection is dominantly reflected in the public law which however doesn’t exclude the possibility that good state of the environment (or its constituent parts) can also be in the interest of a particular individual. This thesis therefore attempts to identify instruments of private law which are available to whoever wants to encourage others to behave in ways beneficial to both his or her own private interests and the environment, and to assess their potential to substantially contribute to the environmental protection.
Vedoucí práce: Ivana Průchová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2017
Anglické resumé
Keywords: imise; náhrada škody; nekalá soutěž; ochrana životního prostředí; osobnostní práva; právo životního prostředí; soukromé právo; životní prostředí; environmental law; environmental protection; environment; ground level concentration of pollutants; private law; reparations; right to protection of person; unfair competition; disertace; dissertations