Soukromoprávní nástroje ochrany životního prostředí - Adamová, Hana (2017)
Celospolečenský zájem na ochraně životního prostředí nachází svůj odraz především v oblasti veřejného práva, což však nevylučuje, aby byl zájem o dobrý stav životního prostředí, respektive některé z jeho složek, současně dán i na straně konkrétního jednotlivce. Tato práce se tedy zaměřuje na nalezení soukromoprávních nástrojů, jež má zainteresovaný subjekt k dispozici, chce-li se sám přičinit o to, aby si ostatní osoby počínaly způsobem prospívajícím jak jeho zájmům, tak životnímu prostředí, jakož i na zhodnocení jejich potenciálu být přínosem pro ochranu životního prostředí.