Ohrožené dítě a jeho práva. Filosoficko-právní analýza problému - Cirbusová, Martina, 1987- (2016)
V době, kdy syndrom CAN vznikl, byl odpovědí na volání společnosti a odborné veřejnosti po pojmenování základních forem ohrožení pro dítě. Tedy fyzického týrání, zanedbávání a zneužívání. V dnešní době jsou děti vystavovány situacím, které tvůrci syndromu CAN neznaly nebo nereflektovaly. Z historického vývoje vzniku pojmu syndromu CAN můžeme dovodit, že měl původně plnit funkci, kterou v této práci nese pojem ohrožené dítě. Tedy popisovat situace, které mohou vést k negativním důsledkům na harmonický fyzický, psychický a morální vývoj dítěte. V dnešní době už tuto funkci plnit nemůže.