Territorial cohesion discourse: key concepts from a geographical perspective - Malý, Jiří (2017)
Disertační práce se zabývá tématem územní soudržnosti. Ačkoliv je územní soudržnost jedním z cílů Kohezní politiky EU, její význam je stále nejednoznačný a vágní. Nejednotné chápání a interpretace konceptu, vytvářející diskurzivní povahu územní soudržnosti, se promítají do probíhajících diskuzí o jeho skutečném významu. Kromě politické roviny je normativ územní soudržnosti nedílnou součástí nezávazné platformy prostorového plánování na úrovni EU. V tomto kontextu jsou v souvislosti s územní soudržností proklamovány, mimo jiné, cíle polycentrického rozvoje a spravedlivého přístupu k základním službám. Snahy o vytváření univerzálních plánovacích nástrojů však naráží na řadu problémů pramenících z odlišných prostorových konfigurací národních/regionálních sídelních systémů, odlišných tradic územního/prostorového plánování a v neposlední řadě odlišných měřítkových úrovní, ve kterých jsou principy územní soudržnosti uplatňovány.