Rizikové faktory ovlivňující selhání záchovné operace aortální chlopně - Fila, Petr (2016)
Záchovné operace získávají v posledních letech stále větší význam v operativě aortálních chlopenních vad. Kombinují výhody absence umělých chlopenních náhrad a eliminace antikoagulační léčby. Vyšší technická náročnost a riziko selhání záchovného výkonu stojí na straně hlavních nevýhod těchto typů operací. Zhodnocení střednědobých výsledků pacientů po záchovných operacích aortální chlopně prokázalo výsledky srovnatelné s literárně udávanými údaji. Vyšší předoperační gradient na aortální chlopni byl nalezen jako statisticky významný faktor selhání operace. Výsledky výkonů na aortálním kořeni se zachováním aortální chlopně potvrdily příznivé a srovnatelné výsledky (přežívání, reoperace) po remodelaci aortálního kořene i po reimplantaci aortální chlopně.