Proměny organizace prostoru českých zemí: reflexe historického vývoje v období 1945 až 1949 - Daniel, Jan (2017)
Disertační práce se zabývá problematikou organizace prostoru - tedy cílenými státními intervencemi motivovanými snahou o ovládání, řízení a usměrňování společnosti skrze prostor - českých zemí v období let 1945 až 1949 na příkladu krajské reformy z roku 1949. Vzhledem ke snaze identifikovat a interpretovat vzájemné úzké propojení mezi politikou, prostorem a odborným věděním není krajská reforma studována ve své komplexnosti, ale pozornost je zaměřena primárně na otázku vzájemného propojení krajské reformy a geografického vědění. Interpretace tohoto vztahu byla učiněna ve dvou navzájem propojených krocích. V prvním předběžném kroku byl na základě archivního výzkumu identifikován odborný návrh regionalizace (tzv. regionalizace Ústřední rady odborů), který se stal podkladem pro finální vymezení krajů. Následně byla ve druhém hlavním kroku tato regionalizace situována do širšího politického, sociálního a intelektuálního kontextu.