Signalling mechanisms involved in regulation of water use in hop plants - Korovetska, Halyna (2017)
Tato práce je zaměřená na oblast signálních mechanismů podílejících se na reakci rostlin na pokles množství vody v půdě. Existence a případně i identita dálkových chemických signálů vznikajících v kořenech a přenášených do listů je u rostlin s dlouhými stonky stále nejasná. Zaměřili jsme se proto především na zjištění přítomnosti a identity potenciálních chemických signálů, jejich dynamiku v čase a jejich vztah k rychlost transpirace během poklesu dostupnosti vody v půdě u rostlin chmele (Humulus lupulus L.). Další část práce pak zkoumá, jestli změny pH a chemického složení v xylému několika druhů bylin jsou významnou součástí signálních mechanismů, které přispívají ji k efektivnímu využívání vody v rostlinách. Ukázali jsme, že rychlost transpirace u rostlin chmele klesá ještě před tím, než dojde ke změně vodního potenciálu nadzemní části. Tento vztah ukazuje na přítomnost mechanismu dálkové signalizace poklesu dostupnosti vody v půdě. Koncentrace kyseliny abscisové (ABA) v xylémové š