Využití reklasifikační analýzy pro tvorbu rizikových indexů predikující mortalitu u pacientů s CHOPN - Svoboda, Michal; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2017)
Úvod a cíle: Hlavním důvodem vzniku této práce je skutečnost, že CHOPN představuje onemocnění asociované s vysokou morbiditou (prevalence dosahuje 8 %) a mortalitou (5. nejčastější příčina úmrtí). Vývoj a využívání rizikových indexů jsou nezbytné k predikci pravděpodobnosti úmrtí a definici nejrizikovější skupiny jedinců. Hlavním cílem této práce je vytvoření nových rizikových indexů, pomocí nichž budeme schopni odhadnout riziko úmrtí. Data a metodika: Zdrojem dat pacientů s CHOPN je česká multicentrická databáze CHOPN. V dnešní době databáze obsahuje 717 pacientů, přičemž do analýzy vstoupili pouze jedinci s informací o úmrtí a s demografickými údaji (pohlaví, věk, BMI). Z těchto 699 subjektů, kteří kritéria splnili, bylo 74 % mužů, medián věku činil 67 let a 12 % pacientů zemřelo. Celý proces vzniku indexů byl složen ze tří kroků. Prvním krokem byla popisná statistika, kdy parametry, u nichž byl prokázán významný vztah s mortalitou, byly vstupem druhého kroku. Tímto krokem, ROC analý
Introduction and aims: The main reason of this work creation is fact, that COPD represents a disorder associated with high morbidity (prevalence is about 8%) and high mortality (5th common cause of death). Development and using of risk indices are necessary for prediction of death probability and for defining the most risk category. The main aim of this work is risk indices creation, by them we can estimate the risk of death. Dataset and methods: Source of the data of patients with COPD is Czech multicentre database of COPD. In these days the study consists of 717 patients. Only patients with information about death and with demographic information (gender, age, BMI) go into this analysis. Totally 699 patients meet the criteria, 74% men with median of age 67 years and 12% of them died. Whole process of risk indices creation consists of three steps. First step is descriptive statistics, where the parameters with statistically significant relationship with mortality are inputs into seco
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: analýza dat -- zdravotní aspekty; chronická obstrukční plicní nemoc; predikce mortality; rizikoví pacienti; rizikový index; data analysis -- health aspects; mortality prediction; obstructive lung disease; risk index; risk patients; rigorózní práce; doctoral dissertations