Využití reklasifikační analýzy pro tvorbu rizikových indexů predikující mortalitu u pacientů s CHOPN - Svoboda, Michal (2017)
Úvod a cíle: Hlavním důvodem vzniku této práce je skutečnost, že CHOPN představuje onemocnění asociované s vysokou morbiditou (prevalence dosahuje 8 %) a mortalitou (5. nejčastější příčina úmrtí). Vývoj a využívání rizikových indexů jsou nezbytné k predikci pravděpodobnosti úmrtí a definici nejrizikovější skupiny jedinců. Hlavním cílem této práce je vytvoření nových rizikových indexů, pomocí nichž budeme schopni odhadnout riziko úmrtí. Data a metodika: Zdrojem dat pacientů s CHOPN je česká multicentrická databáze CHOPN. V dnešní době databáze obsahuje 717 pacientů, přičemž do analýzy vstoupili pouze jedinci s informací o úmrtí a s demografickými údaji (pohlaví, věk, BMI). Z těchto 699 subjektů, kteří kritéria splnili, bylo 74 % mužů, medián věku činil 67 let a 12 % pacientů zemřelo. Celý proces vzniku indexů byl složen ze tří kroků. Prvním krokem byla popisná statistika, kdy parametry, u nichž byl prokázán významný vztah s mortalitou, byly vstupem druhého kroku. Tímto krokem, ROC analý